• Welkom op 'planet Rolex' en haar bewoners

Rolex 5100 Texano, van Genta tot Texas
Door: admin

jewelry image

Een van de 750 exemplaren in geel goud

 

Rolex 5100 Beta-21

De hoekige lijnen van de 5100 vallen hier direct op

De Rolex 5100 Texano Beta 21 quartz werd geïntroduceerd op de horlogebeurs in Bazel in 1970 en het was de grootste klapper van de hele show. Rolex zou maar 1.000 exemplaren van de Texano maken en deze waren al pre-sold voordat Rolex ze überhaupt kon leveren. Productie en levering vond plaats in de periode 1970 – 1972. Alle kopers maakten deel uit van een exclusieve club en kregen van Rolex een uitnodiging voor een rondleiding door de fabriek.
De 5100 Texano was pas het tweede model in de geschiedenis van Rolex dat opeenvolgend genummerd was. De eerste keer was bij de originele Datejust in 1945 waarbij de eerste 100 exemplaren de nummers 1 – 100 kregen. Deze Datejust was alleen te koop in 18K goud met een 18K Jubilee band.

rolex quartz 18kt

Het unieke nummer van iedere 5100 Texano is te zien op de achterkant van de kast

Om tot de 5100 Texano te komen had Rolex twee essentiële zaken die het merk beroemd maken, moeten opgeven. In de eerste plaats het gebruik van een eigen kaliber (Beta 21 was ontwikkeld samen met andere horlogefabrikanten) en door de grootte van het Beta 21 kaliber paste het niet in de bestaande Oyster kasten; Rolex gaf aan dat dit horloge water resistant was en niet waterproof. Rolex trok zich al snel terug uit het Beta 21 project en ontwikkelde in vijf jaar tijd haar eigen kaliber, door velen beschouwd als het beste quartz uurwerk ooit gemaakt. Dit kaliber is van de introductie in 1977 tot 2001 in productie geweest.

De vormgeving van de 5100 Texano is uniek in de modellen geschiedenis van Rolex. De kast heeft een tonneau vorm met daarop een ronde wijzerplaat en lunette. De hoek waaronder het tonneau gedeelte ontworpen is, is een hele ongebruikelijke voor Rolex. Gecombineerd met het platte oppervlak van de kast, wijkt deze sterk af van de afgeronde Oyster modellen die daarnaast te koop waren. Ook uniek zijn de band met drie schakels die permanent vastzit aan de kast, en de verborgen vouwsluiting in de band.

 

Rolex – Reference: 5100 Texano Beta 21 gold limited edition

Rolex – Reference: 5100 Texano Beta 21 gold limited edition

Rolex 5100 Texano

Ontwerp van de kast, band en verborgen vouwsluiting zijn uniek voor de Rolex 5100 Texano

De 5100 Texano was de eerste Rolex die voorzien werd van synthetisch saffier kristal als glas. Dit verving uiteindelijk de lang in gebruik zijnde acryl versie waar makkelijk krassen in kwamen. Het horloge had ook een hacking (second stop) functie en een mechanisme om snel de datum in te kunnen stellen. Dit waren allemaal innovatief ontworpen functies die de 5100 Texano tilden naar een niveau van gebruiksvriendelijkheid die in die tijd ongekend was.

 

Gérald Genta Is the Man Behind the Nautilus and the Royal Oak ...

Gerald Genta is de man achter de PP Nautilus en de AP Royal Oak

Gerald Genta is verantwoordelijk geweest voor een aantal horloges die behoren tot de meest geliefde en meest gezochte modellen in de horlogewereld. De IWC Ingenieur, de Patek Philippe Nautilus en de Audemars Piguet Royal Oak zijn hier voorbeelden van. Minder bekend is dat Genta 1 horloge voor Rolex ontworpen heeft en dat is de Rolex 5100 Texano. Genta heeft gezegd dat hij het liefst de Datejust had willen ontwerpen omdat hij dat het perfecte horloge vond. Gezien de tijdlijn wordt het zeker mogelijk geacht dat het ontwerp van de Royal Oak beïnvloed is geweest door de Rolex 5100 Texano.

En de oorsprong van de naam Texano/The Texan? Er werd al snel beweerd dat je zo rijk moest zijn als een Texaanse oliebaron om de Rolex 5100 te kunnen betalen.

juni 18th

10:57
Modellen