• Welkom op 'planet Rolex' en haar bewoners

7 Varianten van de Double Red Sea-Dweller
Door: admin

Dit artikel gaat over de Double Red Sea-Dweller’s die tussen 1967 en 1969 zijn gemaakt (serienummers tussen 1.7 en 2.2 miljoen). Er zijn wijzerplaten met een lijn in rood en andere wijzerplaten met twee lijnen in rood zonder het getal ‘2000’. De initiële wijzerplaat is in het rood, mogelijk gedrukt op een witte achtergrond en beide lijnen hebben hetzelfde formaat font (lettertype). Een paar horloges van deze versie hebben een verkleurde wijzerplaat waardoor de rode letters meer roze of wit zijn geworden. Het kroontje is duidelijk afgetekend maar de ‘O’ onder de vijf punten is duidelijk zichtbaar. De meeste versies van dit model hebben ‘patent pending’ op de achterkant van de kast staan.

VERSIE 1

DRSD

WSD

DRSD1wp

DRSD1wp1a

VERSIE 2
De tweede versie van de wijzerplaat komt voor in ongeveer 1.7 miljoen kasten. Het onderscheidende karakter van deze wijzerplaat is de wijze waarop de tekst gedrukt is. Over het algemeen is deze direct op de wijzerplaat aangebracht in een heldere kleur rood. Het font op de tweede regel is kleiner. Een enkele keer is de wijzerplaat verkleurd in matzwart, licht bruin of chocolade, welke ook wel de ‘chocolate dial’ wordt genoemd. De uitsteeksels van de kroon zijn vervormd en de ‘O’ daaronder is praktisch afwezig.

DRSD2

DRSD2a

DRSD2wp

VERSIE 3

Deze versie komt niet veel voor. De rode print op de wijzerplaat lijkt sterk op deze van versie 2 maar het kroontje is duidelijk gedrukt en heeft een platte onderkant, lijkend op deze van versie 1. De ‘D’ in Sea-Dweller staat in een lijn met de ‘R’ in submariner 2000. In versie 2 staat de ‘D’ in een lijn met de ‘I’ van submariner 2000. De print van versie 3 is vergelijkbaar met deze van 2 maar de ruimte tussen de dieptemarkeringen is verschillend en het kroontje verschilt ook.

DRSD3

DRSD3wp

VERSIE 4

De finale versie van de wijzerplaat was gemaakt voor algemene productie en is de meest voorkomende wijzerplaat. De rode print is helder maar niet zwaar en wanneer men er door een loep naar kijkt lijkt hij opgebouwd te zijn uit stippels. Het font van de bovenste rode regel is significant groter dan deze van de tweede regel. Het kroontje is groot, de vijf uitsteeksels zijn duidelijk afgebeeld en de ‘O’ onderaan het kroontje is vrij groot.

DRSD4

DRSD4a

DRSD4wp

VERSIE 5

Dit is een gangbare versie van deze wijzerplaat. Het kroontje is identiek aan deze van versie 2. De bovenste twee regels zijn in rood. De dieptemarkeringen ‘ft’ en ‘m’ zijn in italics en het belangrijkste is dat de markeringen luminova bevatten.

DRSD5

DRSD5a

DRSD5wp

VERSIE 6

Dit is witte Sea-Dweller wijzerplaat met de markeringen in luminova en rode print over het woord ‘SEA-DWELLER’.

DRSD6

DRSD6a

VERSIE 7

DRSD7

DRSD7a

DRSD7wp

Jaap Bakker

Geef een reactie

april 29th

14:11
Modellen