• Welkom op 'planet Rolex' en haar bewoners

Rolex voor het leger: op bestelling of standaard?
Door: admin

Zoals verzamelaars weten bestaan er enkele Rolex modellen met het merkteken van een legeronderdeel op de achterkant van de kast. Bijvoorbeeld de Britse brede pijl (‘broad arrow’) op sommige Submariner modellen uit de jaren 60 en 70.

Echter, in januari 1990 stuurde Rolex een brief naar Italiaanse verzamelaars waaruit bleek dat dergelijke horloges nooit waren gemaakt. Hoe is dit mogelijk?

 

Het antwoord is dat deze horloges nooit specifiek voor het leger ontworpen zijn maar dat verschillende militaire onderdelen voorzien werden van de op dat moment voor handen zijnde productiemodellen die waren gemodificeerd (bv. met andere wijzers of met andere cijfers op de draai lunette).

Er is altijd een uitzondering op de regel en in dit geval, zoals de brief zegt is dat de: “ Radiomir Panerai in de jaren 40 geproduceerd door onze dealer voor de Italiaanse Marine. Dit horloge was speciaal gemaakt voor de beroemde commando duikers en het was ontworpen en gefabriceerd door bovengenoemde fabrikant. Rolex leverde alleen maar de uurwerken dus er stond geen Rolex op de horloges “. Maar deze zinsnede laat een andere vraag onbeantwoord. In een intentieverklaring, gedateerd in november 1954, tussen G. Panerai & Figlio en S.A. Montres Rolex Geneva staat het volgende: “ Het blijft helder en duidelijk afgesproken dat de waterdichte horloges met de Oyster kasten G. 6152 en G. 6154 (of vergelijkbare modellen) die meer dan vijftien jaar gefabriceerd zijn op aanvraag van en alleen bedoeld voor de firma Panerai, absoluut exclusief zijn voor het bedrijf G. Panerai & Figlio  en niet geleverd kunnen worden aan een derde partij met een Rolex of een ander uurwerk “.

De vraag blijft derhalve of Rolex alleen de kasten heeft geleverd aan Panerai of ook de uurwerken. Wat in ieder geval vaststaat is dat de Radiomir Panerai, tegenwoordig zeer geliefd en gezocht onder liefhebbers en verzamelaars, een van de bouwstenen is geweest waarmee de faam van het merk Rolex opgebouwd is.

 

Jaap Bakker

RaPa 3646 wijzerplaat

Afb.: Radiomir Panerai ref. 3646

RaPa 3646 kast

Afb.: Binnenkant kast met Oyster Watch Company, Geneva, Swiss

RaPa 3646 uurwerk

Afb.:  Rolex cal. 618/Type 1 (kenmerk: ‘ROLEX 17 RUBIS’ op de centrale brug)

 

Geef een reactie

april 25th

8:33
Modellen