• Welkom op 'planet Rolex' en haar bewoners

Wel eens gedacht aan een vintage Rolex?
Door: admin

Heeren Shoes & Shirts (www.heerenshoes.com) maakt prachtige producten voor de man die goed gekleed doch niet direct in het oog springend over straat wil gaan. Alleen de echte kenner ziet in iedere context welke kwaliteit een dergelijke man om het lijf heeft. Dit kan een wit overhemd zijn van de fijnste Egyptische katoen of een subtiele suède riem. Voor wie iets expressiever wil zijn, zijn er de werkelijk schitterende Chelsea boots van bruin struisvogelleer. Ook zwarte veterschoenen van pijlstaartrog (‘stingray’) leer kunnen bij Heeren Shoes & Shirts aangeschaft worden.

HSS:struisv

HSS:pijlstaartrog

Er blijft nu echter een prangende vraag over. Wat ga ik om mijn pols dragen? Laat ik zien hoe sportief ik wel niet ben en koop ik een Casio G-Shock? Hou ik het bij een klassiek uitziend, goudkleurig horloge, kwarts aangedreven en met leren bandje, dat ik voor een paar honderd euro bij de Bijenkorf koop? Het horloge van opa dat ik eigenlijk nooit draag en dat gereviseerd moet worden?
Vanzelfsprekend is de keuze aan u maar een vintage Rolex horloge is zeker een optie die u moet overwegen. Rolex horloges zijn zeer waardevast, robuust en bovenal heel mooi. Met een Rolex koopt u een mechanisch kunstwerk dat onder de meest gure omstandigheden de tijd nauwkeurig blijft aangeven. Het in 1908 door de Duitser Hans Wilsdorf gestarte horlogemerk heeft een lange en uitermate boeiende geschiedenis. Zo is Rolex de uitvinder van de Oyster (1926), het eerste volledig waterdichte horloge. Daarnaast heeft Rolex talloze certificaten op het gebied van nauwkeurigheid weten te verwerven.

Hieronder volgen een aantal suggesties voor een vintage Rolex horloge dat u zou kunnen aanschaffen.

1. Rolex Oyster Datejust (ref 1601) uit 1969

Dit is de klassieker onder de Rolex horloges. Voor de meeste mensen is dit horloge ongeveer het beeld dat ze voor ogen krijgen als de naam Rolex valt. In speelfilms lijkt dit model ongeveer ‘standard issue’ te zijn voor FBI agenten.
Een mooie en zeer bruikbare Rolex gemaakt van stainless steel met een witgouden lunette. Naast de wijzers voor uren en minuten en seconden zit er op 3 uur een datumaanduiding met in het acryl glas een zogenaamde ‘cyclops’ die de datum vergroot weergeeft. Nieuw was dit model waterdicht tot 100 m maar voor oudere horloges kan vaak de waterdichtheid niet meer gegarandeerd worden. De band is van het type Jubilee.
Richtprijs: 2.000 euro

1969 Rolex Datejust1

1969 Rolex Datejust

2. Rolex uit de 20er jaren (type ‘rectangular hinged lugs’)

Deze Rolex stamt uit het begin van de 20er jaren en is een herenmodel gemaakt van 9 krt rosé goud. Het uurwerk dient met de hand opgewonden te worden. Het horloge is afkomstig uit de verkoop van Ravenborg collectie in 1997. Het enige waar u rekening mee dient te houden is dat de kasten van vroege Rolex horloges beduidend kleiner zijn dan de huidige; dit exemplaar heeft een kast van 25 mm waar moderne horloges tussen 39 en 42 mm (of nog groter) zijn.
Richtprijs: 3.300 euro

Rolex hinged lugs RG Cat

3. Rolex Cosmograph ‘Paul Newman’ (ref 6239)

Dit is een van de meest geliefde Rolex horloges onder verzamelaars. De term ‘Cosmograph’ werd gebruikt om de aandacht te vestigen op de ruimtevaart in de 60er jaren. Vanaf 1964 stond dit model in de catalogi voor Europese kopers, in de USA reeds een jaar eerder. Geproduceerd in stainless steel, 14 en 18 krt goud had dit model, in tegenstelling tot zijn voorganger ref 6238, een tachymeter schaal gegraveerd in de lunette. Hij verschilde eveneens door het hebben van een tweekleurige wijzerplaat: zilver met zwarte tellers of zwart met witte tellers.
Een unieke wijzerplaat, door verzamelaars de Paul Newman (zie artikel: ‘Daytona Cosmograph: de Newman wijzerplaten’ op www.rolexencyclopedie.nl) genoemd en eveneens bekendstaand als ‘exotic’ of ‘tropical’.
Het uurwerk (Valjoux kal 72 B) dient met de hand opgewonden te worden.
Richtprijs: 60.000-80.000 euro (moeilijk aan te geven want afhankelijk van vele factoren)

6239-1

6239oro

6239zw:w:geen sc

4. Rolex Precision Chronograph ref 2811

Dit prachtige chronograaf model van Rolex stamt uit de 30er jaren. De kast is gemaakt van 18 krt roze goud en de wijzerplaat is van zilver. Het uurwerk dient met de hand te worden opgewonden. De vroege 2 registers chronograaf horloges zijn zeldzaam. In de eerste plaats omdat de productie gelimiteerd was en in de tweede plaats omdat ze nog niet zo robuust waren als de latere Oysters waardoor er nogal wat exemplaren verloren zijn gegaan. De kast meet 32 mm en de huidige trend dat horloges steeds groter dienen te zijn maakt dat de prijzen van deze ingetogen modellen alleen maar verder omhoog gaat.
Richtprijs: 16.000 euro

HSS:ref2811wp

HSS:2811uw

HSS:2811pap

5. Rolex GMT Master II ‘Pepsi’

In 1954 introduceerde Rolex de GMT Master die in samenwerking met de piloten en navigators van Pan Am Airways ontwikkeld was. Zij hadden behoefte aan een horloge waarop een tweede tijdzone (‘GMT’ staat voor Greenwich Mean Time) ingesteld kon worden. De GMT Master, en later de GMT Master II, zijn ware Rolex klassiekers en relatief nog betaalbaar. De kleuren van de lunette van de stainless steel modellen hebben er toe geleid dat deze modellen als ‘Pepsi’ of ‘Coke’ omschreven worden. Sinds 1954 zijn er vele varianten uitgebracht van de GMT Master en wat bijvoorbeeld een zeer geliefd type is, is het horloge met de ‘chocolate’ wijzerplaat; Rolex heeft een kleine serie zwarte wijzerplaten geproduceerd waarbij een fout in de zwarte verf zat waardoor deze verkleurde naar donkerbruin.
De meest uiteenlopende mensen hebben de GMT Master gedragen. Zo had acteur Tom Selleck in zijn rol als Magnum P.I. een GMT Master om zijn pols. Chuck Yeager, de man die in 1947 als eerste Mach 1 vloog met de Bell X-1 (zie artikel:’Chuck Yeager: geen vlucht zonder Rolex’ op www.rolexencyclopedie.nl), droeg eveneens een GMT Master.
Richtprijs: vanaf 5.000 euro

CY:GMT II adv.

6. Rolex Explorer II ‘Orange Hand’ ref 1655

In 1971 introduceerde Rolex de Explorer II ref 1655, een horloge met een extra urenwijzer. Het was ontworpen voor speleologen die bij hun werk heel snel de notie van tijd kwijtraakten en dan niet meer wisten of het ochtend of middag en of het dag of nacht was. Bij de introductie was de secondewijzer recht en de extra urenwijzer in helder oranje. In 1974 werd een lichtgevend rondje aan de secondewijzer toegevoegd en na 1975 was de extra urenhand in stralend rood. De productie van de ref 1655 liep tot 1985.
Over de extra urenwijzer bestaat de nodige discussie. Er zijn vele ref 1655’s die geproduceerd zijn in de tweede helft van de 70er en begin 80er jaren die een oranje wijzer hebben. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de helder rode wijzers verkleurd zijn in oranje, net zoals bekend is dat oranje wijzers verkleuren in geel. Dit soort discussies vinden dikwijls plaats bij vintage Rolex horloges.
Een curieus gegeven bij ref 1655 is dat hij op een gegeven moment door Italiaanse verzamelaars aangeduid werd als de Explorer II ‘Steve McQueen’ terwijl bekend is dat de acteur dit type Rolex nooit gedragen heeft.
Richtprijs: 12.000 euro

ExpIIsecdot

ExpIIpap1

7. Rolex Submariner

De absolute klassieker onder de vintage Rolex horloges! Samen met zijn broertje de Sea-Dweller is de Submariner waarschijnlijk het meest gezochte horloge onder de Rolex liefhebbers. Geïntroduceerd in 1954 en direct al een legende geworden omdat James Bond een Submariner droeg.
Het voert hier te ver om alle varianten van de Submariner en de Sea-Dweller (zie artikel: ‘7 Varianten van de Double Red Sea-Dweller’ op www.rolexencyclopedie.nl) te bespreken maar met een exemplaar van deze horloges uit de 60er of 70er jaren zit u altijd goed.
Richtprijs: vanaf 8.000 euro

Rolex submariner

SubRed1971

Jaap Bakker

Geef een reactie

juli 17th

12:44
Modellen