• Welkom op 'planet Rolex' en haar bewoners

Het Huygenshuis: slachtoffer van de 19e eeuw
Door: admin

huygenshs02

fotohuygenshuis

Afb.: een foto van het Huygenshuis vlak voor de sloop in 1876. In de plaats er van werd een nieuw Ministerie van Justitie gebouwd. In de toenmalige tuin zijn nu de gebouwen van de Tweede Kamer

Hieronder volgt een artikel van prof. dr. ir. C.A. Grimbergen over de geschiedenis van het Huygenshuis in Den Haag dat helaas aan het einde van de 19e eeuw afgebroken is voor de bouw van een nieuw ministerie.
De heer Grimbergen is ondermeer voorzitter van de Federatie Klokkenvrienden en voorzitter van de Nederlandse sectie van de Antiquarian Horological Society. Eveneens is hij al meer dan 25 jaar bestuurslid in Zaandam (Museum van het Nederlandse Uurwerk).

Over het geheel genomen is Nederland altijd veel te bescheiden geweest over de genialiteit van met name Christiaan Huygens. Jarenlang verschenen er alleen maar boeken over hem die door buitenlandse auteurs waren geschreven. Op 6 oktober 1997 ging de ruimtesonde Cassini de ruimte in met aan boord de Europese ruimtecapsule Huygens, een naam die de Amerikanen er aan gegeven hadden, om deze in 2004 neer te laten op de Saturnusmaan Titan. Dit project heeft nauwelijks aandacht gekregen in de vaderlandse pers.

Het artikel over het Huygenshuis:

HuisHuygensHR

Jaap Bakker

Geef een reactie

november 25th

15:23
Personen