• Welkom op 'planet Rolex' en haar bewoners

Rolex in de kunst
Door: admin

Het mechanische uurwerk van een Rolex is natuurlijk al een kunstwerk op zich. Zowel technisch, het geheel van schroefjes, tandwielen en veren dat zo nauwkeurig de tijd kan aangeven, als esthetisch, de prachtige manier waarop het uurwerk is afgewerkt. Toch zijn er mensen die hier geen genoegen mee nemen en hun artistieke vaardigheden loslaten op het onderwerp Rolex.
Dat dit fenomeen zich op allerlei wijzen kan uiten blijkt uit de afbeeldingen die volgen. Het is een bonte verzameling van tekeningen, schetsen, schilderijen en beelden. Er zit zelfs een hotel bij dat bol staat van Rolex als kunstvorm.

roku:3-Art-Rolex-Watch-by-Marcello_Reboani

Afb.: een schilderij van de Italiaanse kunstenaar Marcello Reboani. Volgende link naar de site van Reboani toont een ander Rolex kunstwerk van zijn hand:
Rolex Daytona door Marcello Reboani

roku:Charles Helleu rolex-milgauss-intersection-01

Afb.: de Rolex Milgauss door de ogen van Charles Helleu. Naast Rolex heeft Helleu ook andere horlogemerken gefotografeerd zoals op zijn site te zien is:
Horloges door Charles Helleu

roku:datejust platina
roku:daytona kleuren
roku:daytona zw
roku:nems subm kleur
roku:nems subm zw
roku:nems1655
roku:nemsdatejust
roku:nemsdaytona
roku:nemsgmt2

roku:reis pfau motorfiets

roku:reis pfau motorfiets (h.i)

roku:reis pfau motorfiets zijkant

De drie bovenstaande foto’s zijn van kunstwerken van de Braziliaanse kunstenaar José Geraldo Reis Pfau. Deze 57-jarige Braziliaan werd geboren en groeide op in Blumenau, Santa Catarina. Reis Pfau maakt miniaturen van motorfietsen gebouwd met horloge onderdelen, waaronder deze van Rolex. Hij beschouwt het maken hiervan nog steeds als een hobby die hij beoefent in de avonduren. Voorlopig is de collectie, die meer dan 200 kunstwerken omvat, privé bezit maar in de toekomst hoopt Reis Pfau ze ook te kunnen verkopen.
De passie voor motorfietsen startte voor Reis Pfau in de zestiger jaren en gaandeweg raakte hij geïnteresseerd in het bouwen van miniaturen van deze tweewielers. Bij zijn research naar de mogelijkheden voor zijn hobby kwam hij prachtige stukken tegen gemaakt van hout, aardewerk, schroeven en draad maar het werken met horloge onderdelen en brillen leek echt vernieuwend te zijn.
Een vriend van Reis Pfau, Alexandre Ranieri Peters, schoot hem te hulp bij het verkrijgen van de onderdelen. Deze vriend had een winkel en met een reclamecampagne gaf hij potentiële klanten aan dat zij, bij het kopen van een horloge of een bril, hun oude exemplaar konden gebruiken voor een eerste aanbetaling.
Nog meer motorfietsen staan op de volgende site van Reis Pfau:
José Geraldo Reis Pfau

roku:door-handles-239x300 Hotel d'O
roku:floor-detail Hotel d'O
roku:rolex-art Hotel d'O
roku:rolex-clock-297x300 Hotel d'Orologio
roku:smoking-room Hotel d'O

Bovenstaande foto’s zijn genomen in het fantastische Hotel d’Orologio in Florence. Het uitgangspunt voor het ontwerp en de inrichting van dit hotel is de ‘International Haute Horlogerie’ geweest, met de nadruk op collecties van Vintage horloges. Hier hebben topstukken uit de horlogewereld gediend voor de details in de decoratie en als suggestie voor de inrichting. Het gevoel voor detaillering gaat zo ver dat de kranen kopieën zijn van de kronen van horloges.
De diavoorstelling op de site van het hotel laat nog veel meer prachtige dingen zien:
Hotel d’Orologio

Op de site van de Britse kunstenaar Thomas Brown zijn te midden van de meest uiteenlopende onderwerpen ook vier foto’s van Rolex horloges te vinden:
Thomas Brown Rolex

roku:daytona art. horloge.info

Bovenstaande foto toont de Franse schilder Didier Valle, geboren in Parijs in 1958 en thans woonachtig en werkzaam in Bordeaux, met een schilderij van een Rolex Daytona. Op zijn site zegt hij met grote letters: “I LOVE WATCHES, SO I PAINT THEM….”.
Een aantal jaren geleden was hij bezig met een serie schilderijen van de dashboards van verzamelaars auto’s toen hem, kijkend naar de klokken op de dashboards, ineens te binnenschoot hoe het voor de hand lag om horloges te gaan schilderen; alles dat hij zocht in een onderwerp, verschillende materialen, formaten, lettertypes, transparantie, zat gevat in horloges.
De volgende link laat een wand vol met horloge schilderijen van Valle zien, waaronder ook twee Rolex horloges:
Didier Valle

Jaap Bakker

Geef een reactie

november 25th

18:25
Personen