• Welkom op 'planet Rolex' en haar bewoners

De Sandoz Familie Stichting: hoeder van Parmigiani Fleurier
Door: admin

safo:logo_fondation
safo:kat

De Sandoz Familie Stichting is in 1964 opgericht door de beeldhouwer en schilder Edouard-Marcel Sandoz, de zoon van de grondlegger van Sandoz SA in Basel (tegenwoordig Novartis SA).
Het doel van de Stichting is het stimuleren van ondernemerschap door middel van lange termijn aandelen in bedrijven in verschillende sectoren. Naast de commerciële criteria stimuleert de Stichting ondernemerschap en innovatie evenals het in stand houden van de Zwitserse ondernemers traditie. Zij voegt hier nog aan toe dat de investeringen gericht zijn op strategische doelen die er zorg voor dragen dat hoge kwaliteit en fundamentele sociale waarden in stand blijven.
De Stichting moedigt eveneens creativiteit en privaat initiatief aan. Als tegenwicht voor de commerciële activiteiten van de Stichting legt zij zich ook toe op kunst en cultuur, dit onder de vlag van de Fondation Edouard et Maurice Sandoz (FEMS), en op de wetenschap.
De Stichting is direct of indirect betrokken bij de farmaceutische industrie en de landbouw, hotels, de horloge industrie, telecommunicatie en het internet door middel van een variëteit aan organisaties en holdings. De filosofie achter alles waar zij bij betrokken is, is de focus op innovatieve kracht in technologie, duurzame ontwikkelingen en het creëren van nieuwe banen.
De operatieve leiding van de Stichting ligt in handen van het management en wordt overzien door Pierre Landolt als vertegenwoordiger van de familie. Andere leden van het management zijn Maître Olivier Verrey en Gabriel Pretre.

De Sandoz Collectie

De Sandoz Collectie omvat vele soorten voorwerpen, waaronder (zak)horloges en klokken, met een grote historische waarde.
Van 26 oktober tot 26 november 2011 was er op Fifth Avenue in New York een belangrijke tentoonstelling van objecten uit de Sandoz Collectie en onderstaande link geeft een goed beeld van deze collectie:

safo:DDP_VEILLE_RUSSIE_ENG

Als toevoeging onderstaande foto’s van stukken uit de collectie:

Cage with two singing birds a fountain and a mechanical organ  © 2011  FEMS Pully Switzerland Photography R_ Sterchi

Cage with two singing birds a fountain and a mechanical organ

Oval-shaped English pocket watch with telescopic hands © 2011 FEMS Pully Switzerland Photography R_ Sterchi

Oval-shaped English pocket watch with telescopic hands

Double-barrelled pistol with singing bird

Double-barrelled pistol with singing bird


The Peacock Egg by Faberge

The Peacock Egg by Faberge

safo:logoPF
safo:PF onderdelen

Parmigiani Fleurier SA

Naast de wereldwijde bekendheid van Parmigiani Fleurier als topmerk binnen de Zwitserse luxe horloge industrie heeft het merk tegenwoordig ook een belangrijke plek in de economie en de industrie van de Val-de-Travers regio. De geschiedenis van het merk is nauw verbonden met deze van de vallei. Dit blijkt uit het feit dat Michel Parmigiani in 1976 koos voor Fleurier om zijn eerste atelier te starten terwijl de omgeving tot rampgebied was uitgeroepen. De vallei was hard getroffen door de opkomst van elektronische horloges en vele prominente fabrikanten van mechanische horloges overleefden deze klap niet.
Parmigiani’s overtuiging dat de regio sterk zou terugkomen werd gedeeld door de Sandoz Familie Stichting die in 1996 besloot om Michel Parmigiani te gaan ondersteunen bij de ontwikkeling van zijn merk. Sindsdien is de horloge branche steeds krachtiger geworden wat er voor gezorgd heeft dat ook andere horloge fabrikanten zich aangetrokken hebben gevoeld om zich in dit gebied te vestigen. Parmigiani Fleurier was de eerste die de eeuwenoude Zwitserse traditie van horlogemakers in dit gebied weer nieuw leven in blies en inmiddels hebben zij hiermee 350 banen gecreëerd in Fleurier. Om de uitzonderlijke know-how van het bedrijf ook in de toekomst te laten bestaan trainen zij leerlingen in praktisch alle facetten van het horloge vakwerk.

Parmigiani Fleurier Tonda 39 Skeleton

Parmigiani Fleurier Tonda 39 Skeleton

Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomadaire

Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomadaire

De Vaucher Manufacture Fleurier fabriek werd in november 2003 opgericht. Het betekende de splitsing van Parmigiani Mesure et Art du Temps (in 1976 gesticht door Michel Parmigiani) in twee zuster bedrijven: het productie gedeelte en het Parmigiani Fleurier merk. Hierdoor zijn alle horlogemaker’s activiteiten gescheiden van de promotie van het merk zelf.
Gevestigd in Fleurier, specialiseert Vaucher Manufacture Fleurier zich in de ‘High-end’ en de ‘Prestige’ sectoren en produceert op grote schaal excellente uurwerken die het imago van Parmigiani Fleurier duidelijk uitstralen. Op deze wijze blijft het ‘private label’ dat Michel Parmigiani ooit voor ogen had bestaan en daarnaast geeft het Parmigiani Fleurier de kans om ook uurwerken aan derden te leveren.
Op deze wijze komen Research en Development, het CNC produceren van platen, bruggen en sommige horloge onderdelen, een grote mechanische werkplaats, decoratie van platen en bruggen en al het handwerk voor de verfraaiing van de onderdelen en de uiteindelijke handmatige assemblage bij elkaar in een productiebedrijf. Waar de activiteiten van de Manufacture tot 2009 verspreid was over drie locaties, zit zij, dankzij steun van de Sandoz Familie Stichting, sinds 4 september 2009 in een gebouw met een oppervlakte van 40.000 m2.

Atokalpa

Atokalpa

Parmigiani wilde een echte manufactuur zijn en daarvoor heeft zij heel tactisch een aantal gespecialiseerde bedrijven aangekocht.
Een daarvan is Atokalpa dat in december 2000 verworven werd. Gelokaliseerd in Alle, in de Jura (de kribbe van precisiewerk op millimeter niveau), was Atokalpa reeds lang gespecialiseerd in de productie van onderdelen die samen de bewegende delen van het mechanische uurwerk vormen. Sinds 2005 maakt Atokalpa ook alle onderdelen voor het echappement en regulerende deel van het uurwerk. Bij elkaar zo’n 20 onderdelen die samen het escape wiel, pallet, roller, de balans en de balansveer vormen. Het produceren van deze onderdelen vereist het volledig machtig zijn van een gecompliceerd en nauwkeurig productieproces: snijden, draaien, frezen, walsen, oppervlakte en hitte behandeling, assembleren en ook het tekenen en lamineren van de balansveer.

safo:elwin

Gevestigd in Moutier maakt Elwin sinds januari 2001 deel uit van de ‘watchmaking hub’ van de Sandoz Familie Stichting. Het werd opgericht door de derde generatie van een groep industriëlen die sinds 1912 gespecialiseerd zijn in het stang draaien voor de horloge industrie en voornamelijk in het maken van balans stangetjes.
Elwin staat ook bekend om zijn numeriek gecontroleerde
‘bar turning’ machines en het ontwikkelen van de hierbij behorende software. Elwin heeft zelfs een nieuwe en revolutionaire ‘bar turning’ machine ontwikkeld specifiek ontworpen voor de horloge industrie, met de bijbehorende vereisten voor microscopische precisie. Humard SA in Delemont, gespecialiseerd in dit soort machines, zorgt voor het fabriceren en de marketing van dit apparaat. Sindsdien is de productie faciliteit van Elwin verder uitgebreid.

Quadrance et Habillage

Quadrance et Habillage


Quadrance et Habillage

Quadrance et Habillage

Quadrance et Habillage

De verticalisatie van de ‘watchmaking hub’ zou niet compleet zijn zonder de mogelijkheid om topklasse wijzerplaten te maken. In december 2004 werd hiertoe Quadrance et Habillage opgericht en geïncorporeerd in de industriële structuur om self-sufficiency te verkrijgen in de productie. Verdere doelen waren het voldoen aan de stringente kwaliteitseisen, vraag en aanbod beter in balans te krijgen en het vergroten van de ‘hub’s’ essentiële creativiteit.
Dankzij dit bedrijf hebben de wijzerplaten een unieke verschijningsvorm. De basis van de wijzerplaten worden eerst bewerkt door numeriek gecontroleerde machines bij Quadrance, vervolgens worden ze geguillotineerd en gekleurd met lak of ‘electroplating’. Tenslotte zorgt een wijzerplaat maker voor de indicatoren en brengt hij de applicaties aan. Door dit productieproces zijn de wijzerplaten altijd helemaal op maat gemaakt, voor Parmigiani Fleurier zelf of een derde partij.

LAB

LAB


LAB CNC

LAB CNC

Les Artisans Boitiers SA

Om de ‘watchmaking hub’ verder compleet te maken heeft de Sandoz Familie Stichting in mei 2000 Les Artisans Boitiers SA aangekocht. Dit bedrijf uit La Chaux-de-Fonds was toen een van de beste horlogekasten fabrikanten.
Naast de industriële expertise maakt dit bedrijf van state-of-the-art technologie door het gebruik van 3-dimensionale computerprogramma’s (CAD) en CNC gestuurde machines.
Of de kast is gemaakt van edelmetalen (18kt goud, 950 platina of 950 palladium) of van staal of titanium, Les Artisans Boitiers SA heeft de mogelijkheden om iedere vorm van complexiteit aan de kast mee te geven omdat ze ieder onderdeel zelf kunnen maken. Om een model met meerdere complicaties, zoals de Parmigiani Fleurier Tecnica, van een kast te voorzien is de goudsmid enkele weken bezig en moet hij meer dan 50 handelingen verrichten.

Concluderend kun je zeggen dat de wijze waarop de Sandoz Familie Stichting met Parmigiani Fleurier in zee is gegaan een perfect voorbeeld is van hoe je op intelligente wijze van een klein horlogemerk met potentie een prachtige fabrikant van manufactuur uurwerken kan maken die wereldwijde bekendheid geniet.
De ‘watchmaking hub’ van de Sandoz Familie Stichting ging in 2000 van start en heeft geleid tot de Manufactures Horlogeres de la Fondation (MHF), een bundeling van verschillende vormen van expertise. Heden ten dage werken er binnen de ‘hub’ 450 vaklui met 50 beroepen, zijn er vier fabrieken en evenveel regionale horlogemaker culturen.

Jaap Bakker

Geef een reactie

december 21st

18:05
Horlogemerken